Sigla Apple, Mărul Mușcat – un simbol grafic devenit sinonim cu înalta tehnologie împachetată într-un ambalaj super-cool.
Un simplu desen care suprinde esența produsului pe care-l reprezintă.
Mereu mi-am închipuit că designerul a ales Mărul Mușcat fiindcă este un simbol perfect pentru foamea de cunoaștere. Adam a fost fugărit din Rai fiindcă n-a rezistat impulsului și a gustat din fructul cunoașterii, animat de un imbold pe care-l regăsim și la omul modern: „Doresc cu atâta ardoare să știu, să am informația, să fiu conectat încât nu-mi pasă de consecințe!” La urma urmei chiar dacă firma nu se chema Apple, Mărul Mușcat tot ar fi fost simbolul grafic perfect pentru o companie care se situează în fruntea cursei pentru cunoaștere.
Dar se pare că designerul n-a fost atât de profund pe cât l-am bănuit. Autorul siglei Apple, Rob Janoff spunea într-un interviu, în 2013: „Firma avea numele unui fruct, așa că era evident că voi desena acel fruct. Așa că mi-am petrecut vreo două săptămâni desenând mere”. Și, potrivit declarațiilor sale, a hotărât să-l deseneze mușcat ca să nu creadă unii că e o cireașă (ori o roșie). Apoi s-a gândit că bite (mușcătură în engleză) este și un termen legat de computere, așa că și-a zis că i-a adăugat și o notă de subtilitate.
Deci – măr fiindcă firma se chema Apple, mușcat ca să nu fie confundat cu o cireașă sau o roșie (nicio referință la Adam, la foame de cunoaștere).
Prima versiune a siglei
DAR, Mărul Mușcat n-a fost prima siglă pentru Apple. Ronald Wayne, unul dintre cei trei fondatori ai Apple, a venit cu propriul său design pentru siglă:
Newton sub amenințarea mărului e o idee bună, mărul fiind factorul ce declașează descoperirea (științifică, în cazul său). Dar e greu să-ți închipui acum un smartphone care să aibă pe spate gravura asta pe post de siglă…
Oricum, Ronald Wayne nici măcar n-a stat în firmă: la scurt timp de la înființare și-a vândut partea sa celorlalți fondatori pentru 800 de dolari. Dacă și-ar păstrat acțiunile (10% din Apple) astăzi ar valora 75 de miliarde de dolari. Iar când începi să ai ghinion, nu mai scapi de el: la începutul anilor 90 Wayne a vândut unui colecționar actul de înființare a firmei Apple (semnat de el, Jobs și Wozniak) pentru 500 dolari. Ulterior, la o licitație același document a fost revândut pentru 1,6 milioane dolari…