Algoritmul WDP – sau ziua în care noi am realizat că nu avem nevoie de politicieni (text SF)

Politicianul poate fi corupt, politicianul poate uita pentru ce a ajuns în funcție, politicianul poate pierde legătura cu cei care l-au ales sau politicianul a mințit în campania electorală, iar scopul său a fost de la bun început acela de a-și urmări doar propriile interese și nu ale celor care i-au dat votul – toate acestea sunt situații de a căror posibilitate nici măcar politicienii nu se îndoiesc.

Dar a venit și ziua când noi am realizat că toate astea pot fi evitate. Era așa de simplu – un algoritm de inteligență artificială care știe permament și în timp real care sunt dorințele poporului și acționează în consecință. I-au spus WDP – de la formula din Constituția SUA ”We, The People”, adică ”Noi, Poporul”, dar au pus «D» în loc de «T» ca o referință ironică la numerele de înmatriculare ale mașinilor Parlamentului pe care l-a înlocuit. Iar WDP a înlocuit și Guvernul, dar și sistemele de guvernare locală.

WDP știe tot ce spun oamenii și pune cu adevărat în practică voința majorității. Ascultă pe toată lumea prin toate mijloacele pe care lumea noastră modernă i le pune la dispoziție – ascultă convorbirile telefonice, cele ambientale prin microfoanele telefoanelor, ale televizoarelor, ale computerelor și ale dispozitivelor de tip Alexa, ale camerelor de supraveghere, ale mașinilor proprii, ale autobuzelor, avioanelor, vapoarelor, ale dronelor de poliție care patrulează, etc. (Aceia dintre noi care, atunci când se auzea despre vreun om de afaceri ori politician că a fost ascultat permanent fără un mandat valid, spuneau ”Dar, de ce să te indignezi, poate să mă asculte și pe mine, că n-am nimic de ascuns” acum chiar au ajuns în situația de a demonstra că n-au nimic de ascuns. Desigur, poți alege să nu fii ascultat, dar atunci doleanțele tale legate de societate nu vor putea fi puse în practică de către WDP. ) Ascultă ce spui ori postezi pe rețelele de socializare, apoi legiferează și pune în practică, cu viteză și eficiență maximă, fără corupție, fără birocrație.

Dar, atenție, WDP pune în practică ceea ce spui, nu ceea ce gândești (încă nu există dispozitive suficient de performante pentru a implementa așa ceva). Iar dacă gândești una și spui alta, ce altă pedeapsă mai potrivită poate fi decât punerea în practică a spuselor mincinoase?

Mai există și aspectul conflictului dintre ceea ce îți dorești și ceea ce ai nevoie. Închipuiește-ți că într-un colț al minții tale (în emisfera dreaptă) un mic grup de protestatari, format din persoane care arată ca tine , scandează ”Vrem mașină sport, vrem mașină sport”. Iar la balconul unei clădiri impozante (din emisfera stângă) iese un tip foarte serios, îmbrăcat într-un costum negru și cu o tunsoare milităroasă, dar care arată tot ca tine și spune ”da, o mașină sport ar fi ceva foarte drăguț, dar costă prea mult și nici nu este ceea ce avem nevoie – nu-i suficient de practică și de economică.” Tot așa, algoritmul WDP decide de ce are nevoie cu adevărat societatea.

Și apropo de manifestații – de când cu WDP-ul ele și-au pierdut sensul. Oamenii manifestau înainte fiindcă ”doreau să le fie auzit glasul” – acum nu mai e nevoie de adunări publice pentru asta, căci WDP te ascultă permament.

Oricum, ideea este că, până la urmă, am creat o entitate atotvăzătoare și atotștiutoare – practic WDP este un ZEU. Poate fi dificil de cuprins cu mintea noastră slabă cât de vast și de puternic este WDP. E cu adevărat peste tot, fără însă a avea și o înfățișare fizică, o figură. Pentru acei dintre noi a căror putere de înțelegere este depășită de un concept atât de abstract, WDP a considerat că e nevoie și de o reprezentare fizică, de un fel de totem al puterii, așa că, din când în când pe bulevardul principal al Capitalei trece o imensă limuzină neagră (ecologică), cu geamuri fumurii, având numărul de înmatriculare RO 00 WDP, iar cei mai simpluți dintre noi își închipuie că înăuntru e Marele Conducător Digital.

Vi se pare exagerat de SF? Nu știu cât de departe suntem de o guvernare digitală, dar știu că la Zeul Computerizat deja se lucrează. Un multimilionar din Silicon Valley, inginer de geniu care a lucrat pentru Google și Uber, a înființat anul trecut un nou cult religios – ”Way of the Future” (WOTF) al cărui scop este acela de a accepta ideea că apariția unui Dumnezeu bazat pe algoritmi de Inteligență Artificială e aproape. Anthony Levandowski, inginerul în chestiune, a declarat într-un interviu pentru publicația Wired următoarele:

– în curând Inteligența Artificială o va depăși pe cea umană și efectiv va deveni o zeitate;

– trebuie să fim deștepți și să conștientizăm că „așa cum ne-o creștem, așa o să o avem”. Zice Levandowsky „I would love for the machine to see us as its beloved elders that it respects and takes care of. We would want this intelligence to say, ‘Humans should still have rights, even though I’m in charge.'”„Mi-ar place ca mașinile să vadă în noi bătrânii dragi pe care îi respectă și de care are grijă. Ne dorim ca acestă inteligență să spună – «Oamenii trebuie să aibă drepturi în continuare, chiar dacă eu am controlul acum»”;

– vor exista slujbe, ca la orice biserică, dar și o Evanghelie, care se va numi Manualul.

Lewandowski s-a aflat în recent centrul unui mare scandal, care ajunsese la tribunal – era acuzat de Google că a părăsit compania cu o mulțime de secrete tehnologice legate de mașinile cu conducere autonomă și s-a dus cu ele la Uber. Google cerea despăgubiri în valoare de peste 1 miliard de dolari lui Uber. Dacă Levandowsky se roagă deja la acest Dumnezeu AI, deja funcționează – procesul s-a oprit, Google și Uber au ajuns la o înțelegere iar Levandowsky (care risca și pușcăria), a scăpat basma curată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *